6 feb. 2015

De ce sa plimbi cainele in lesa

Proprietarii de caini spun cel mai adesea: “imi cunosc cainele, nu-i un pericol pentru oameni sau animale”. Cel mai adesea chiar asa si este. Dar e util si chiar necesar sa plimbam cainii tinandu-i in lesa. Sunt mai multe motive pentru care trebuie sa facem aceasta. Unii spun ca suntem obligati prin lege sa facem aceasta dar, de fapt, suntem obligati prin unele hotarari ale consiliilor locale, ceea ce din punctul meu de vedere nu-i corect – din punct de vedere al procesului legislativ: o HCL nu poate pretinde mai mult decat legea (nu stiu sa existe o lege care sa vorbeasca despre purtarea cainilor in lesa chiar si in cazul celor mici). Despre lesa, botnita obligatorii se scrie clar in OUG 55/2002 republicata, dar aceasta se refera la cainii considerati periculosi si la cei considerati agresivi (a se vedea art. 6).
In cazul in care vreun politai local va opreste in drum ca nu aveti cainele in lesa iar in localitate exista o HCL care prevede asa ceva va trebui sa achitati amenda – jumatate, in 48 de ore – apoi sa contestati respectivul proces verbal in contencios administrativ si s-ar putea sa primiti banii inapoi (recomand un avocat in astfel de situatii, chiar daca pare o chestiune simpla, pentru ca trebuie combatuta cu argumente juridice puternice o hotarare de consiliu local). In cele mai multe localitati (poate chiar in toate orasele) exista cate o hotarare de consiliu local in care se stipuleaza ca lesa e obligatorie pentru orice fel de caini.

Am caini de cand ma stiu si i-am lasat liberi mai mereu (dar nu oriunde). La vremea cand am avut primul caine erau foarte putini cei care aveau si ii plimbau pe drumurile publice. Atunci nici cetatenii nu sareau cu gura ca e cainele liber: “Vai! Ma omoara!” sau “Tine-l in lesa!” Nu! La acea vreme oamenii se jucau cu patrupedul si-si lasau copiii sa-l mangaie. Azi, informatiile trunchiate de pe la TV si de aiurea ii fac pe oameni sa stie ceva, dar sa nu stie bine ceea ce inseamna, categoric, cearta cu cei care stiu si care sunt mai putini (din pacate).

Acum as plimba cu lesa chiar si cel mai mic caine pentru ca oamenii par a fi devenit tot mai rai si l-ar putea lovi daca se apropie de ei – am vazut cazuri, am auzit despre altele. Nu vreau sa risc asa ceva cu bipedele fara pene.

Motive pentru a purta cainii in lesa cand iesim cu ei la plimbare:
1. Sunt oameni rai care i-ar putea rani daca au ocazia.
2. Cand femelele sunt in calduri cainii o iau razna si cei mai multi nu mai asculta comanda stapanilor si dusi sunt! Cainele va reveni de unde a plecat – mai devreme sau mai tarziu – dar stapanul, ingrijorat, va pleca sa-l caute si… uite-asa ramane un alt sufletel pe strazi.
3. Cainii sunt imprevizibili, oricat ne laudam ca sunt dresati sau ca sunt blanzi. Nu stim ce miros simte la vreun om sau animal si devine agitat – riscam ca animalutul nostru sa raneasca un om sau un animal.
4. Unora dintre oameni le este o frica irationala de caini – e bine sa evitam sa le provocam acestora vreun acces de panica sau – mai rau! – vreun infarct.
5. Cei mai multi caini se sperie la zgomote puternice si luati pe neasteptate o vor lua la goana sa se puna la adapost si riscam sa-l pierdem.
6. Cainii se pot indeparta de stapan si numai urmarind cine stie ce miros, sau alearga vreo pisica sau cine stie ce si se rataceste. Riscam sa il pierdem.
7. Fiind liber mai culege si mancare de pe jos si se poate imbolnavi; tinandu-l in lesa avem mai multe sanse sa ii scoatem mizeria din gura sau macar sa ne dam seama cam ce a inghitit si cand, pentru a putea interveni cu succes.
8. Cainele nostru, prietenos, poate alerga sa se joace cu un caine tinut in lesa iar proprietarul celalalt poate ca n-are dispozitia sa isi lase cainele sa socializeze (sunt destui din acestia). Sau, poate, celalalt caine nu e, inca, obisnuit in societatea altor caini si atunci va fi stricata si placerea plimbarii tale si a celuilalt, daca se iau cainii la harta – mai ales cand e perioada “de imperechere” si cei doi sunt amandoi masculi. Femelele nu sunt chiar asa de agresive in astfel de perioade si e un mit faptul ca “femela cu femela se cearta” sau “mascul cu mascul se cearta” cand se intalnesc. Este vorba doar despre educatia primita de cainii respectivi, de atitudinea stapanilor acestora – cainii simt emotia stapanului si actioneaza in consecinta: daca unul se teme de caini (sunt destui proprietari de caini care se tem de orice alt caine care nu-i al lui) va iesi scandal intre cainii care s-au intalnit.

NU lasati cainele legat sau – mai rau! – liber cand intrati pe cine stie unde! Cainele poate pleca si nu vedeti in ce directie; cainele poate fi furat, chiar si atunci cand e legat de vreun pom sau cine stie ce; cainele poate fi ranit de oameni – cu sau fara intentie.
Daca va iubiti cainii nu riscati sa ii pierdeti! Merita sa investim intr-o lesa lunga pentru a nu-i pierde! Sunt in comertul de specialitate lese care se “deruleaza” automat si se pot si bloca la lungimea dorita. Aceste lese sunt de la cele fine pana la unele foarte rezistente, pentru caini mari si puternici. Cainii mici si cei de talie medie ar trebui sa poarte ham, pentru a nu le afecta gatul in caz ca-i apuca sa traga de lesa. Pentru cei mari, puternici (care nu prea sunt sociabili) ar fi utila o zgarda (sau si zgarda si ham, pentru a nu le fi ranit gatul). Acest gen de lesa da cainelui iluzia ca e liber si poate fi scurtata foarte repede atunci cand vrem sa-l aducem langa noi.

Inca ceva: atunci cand aveti lesa lunga si sunteti in zone aglomerate (pe trotuar, in piete, pe alei de parc etc.) tineti lesa scurta pentru ca oamenii sa nu se impiedice in caine si in lesa si sa nu va mai injure (in gand sau tare). Avem dreptul sa luam cainele cu noi in multe locuri dar nu avem dreptul sa ii incurcam pe ceilalti in activitatile lor. Trebuie sa ii respectam si pe cei care nu au caine sau pe cei carora le e frica de caine sau urasc cainii.

Atitudinea fiecarui proprietar de caine foloseste sau dauneaza celorlalti proprietari de caini. Faptul ca avem caine si ne mandrim (sau nu) cu el nu ne face mai cu moţ decat cei care nu au. Noi suntem exceptia, nu regula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.