12 oct. 2015

De ce n-are câinele coada

Imagini si text care pot afecta emotional!

Pe scurt: pentru ca niste bipede fara pene i-au taiat-o!

Unii sar in apa inghetata pentru a salva un lup, il resusciteaza, il ingrijesc, iar altii… isi inraiesc cainele taindu-i coada!
sursa: Dog Rescue Shelter
Zilele trecute, patru fiinte cu aspect umanoid din satul Tătaru, comuna Dudeşti, Brăila si-au gasit ca distractie sa taie coada unei cateluse in varsta de numai cateva luni. Doi au tinut cainele, unul filma si al treilea i-a retezat coada. Râsetele grohaitoare ale derbedeilor nu au reusit sa acopere schelalaitul cainelui. Mandri de isprava pe care o considera traditie au postat filmul pe YouTube. Reactiile au fost imediate. Sute de persoane au sunat la Politie pentru a-i reclama si cateva zeci (unii din strainatate) au depus plangere impotriva lor pentru schingiuirea animalului. Politistii i-au audiat cateva ore pe stapanul catelusei (varsta 30 de ani), pe cei doi care au tinut cainele (varsta 18, respectiv 21 de ani) si pe cameramanul de ocazie (26 de ani). Stapanul a sustinut cu seninatate ca n-au facut decat sa urmeze un obicei din strabuni: taiatul cozii sau arsul pe bot pentru a face cainele rau, bun de paza, asa - dupa cum spun ei - se face in fiecare gospodarie din sat. Satenii i-au sustinut afirmatia!!!
Filmul a ramas pe retelele de socializare si in editiile online ale publicatiilor românesti si straine.

Fotografiile celor trei implicati direct sunt peste tot pe net (desi si-au sters conturile de FB intre timp), povestea cainelui depasind granitele statului, ca sa stie lumea ce buni crestini sunt in România, tineri care au facut la scoala ore de religie unde au invatat - se presupune - sa respecte tot ceea ce tine de Creatie. Peste hotare a ajuns si petitia in care se cere identificarea si pedepsirea persoanelor care in vara au torturat un caine si i-au scos ochii, lasandu-l in agonie.

Politistii le-au deschis dosar penal si isi continua cercetarea privind comiterea infractiunii de ranire sau schingiuire a animalelor (cf. art. 25, alin.1, lit. e, Legea 205/2004) si trimiterea in judecata. Directia Sanitar-Veterinara i-a amendat pe proprietar si pe cel care a taiat coada cu cate 1500 de lei. Mii de români au semnat o petitie online in care cer pedepsirea vinovatilor (pedeapsa pentru astfel de cazuri fiind inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda).

Voluntarii MDPA Miscarea Dreptate pentru Animale impreuna cu reprezentantul Asociatiei pentru Protectia Animalelor Kola Kariola s-au mobilizat si au plecat sa salveze bietul suflet chinuit. Catelusa a fost preluata in final de Asociatia Dog Rescue Romania si dusa la o clinica din Bucuresti unde medicul Rudi Hofmann i-a acordat ingrijiri medicale.

Tot in România, in ianuarie 2015, in noaptea de Anul Nou, barbati mascati au fost filmati tragand dupa ei pe strazile din localitatea Puieşti (jud. Vaslui) cadavre de caini si de pasari! Localnicii se distrau – au filmat scena si au postat imaginile pe o retea de socializare.

Pe vremuri, in prima zi din Postul Mare, se obisnuia sa se faca jujeul (tărbacul cainilor, altfel spus), un ritual crud care consta in gonirea, chinuirea si baterea cainilor; se zice ca ritualul nu se mai practica... Dar oare, chiar nu se mai practica prin vreo zona?! Ritualul consta din asezarea cainelui pe o scandura legata cu doua funii; funiile erau torsionate cat de mult posibil iar cand erau eliberate reveneau repede la starea initiala, imprimand scandurii o rotatie care arunca animalul cat colo! In acelasi timp cu chinuirea cainilor erau rasfatate si indopate gastele. Se presupune ca obiceiul a fost preluat de la romani, care comemorau astfel salvarea Romei de invazia celtilor, cand orasul nu a fost alertat de cainii de paza, ci de gastele Capitoliului. Locuitorii de pe aici, in amintirea stramosilor latini, obisnuiau sa pedepseasca patrupedele care dormeau cand stapanii lor aveau nevoie de ajutor.

Vecinii nostri, bulgarii, au si ei un obicei barbar, care se repeta an de an desi e interzis prin lege: in satul Brodilovo, din sud-estul Bulgariei, in fiecare an, la inceputul lunii martie, localnicii infasoara cainii intr-o funie care are capetele legate de doi pari infipti pe malurile unui râu; animalele sunt invartite la o viteza mare, inainte de a cadea in apa. Cetatenii afirma ca ritualul lor are scopul de a feri cainii de turbare, nu de a le face rău.

Poate e răutate ceea ce scriu, dar astfel de oameni chiar se inmultesc! Ei au impresia ca pot iubi o alta persoana si aduc pe lume copii pe care ii educa in stilul evului mediu intunecat! 

4 comentarii:

  1. Ar trebui sa le aplice o pedeapsa asemanatoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa m-am gandit si eu, in primul moment, apoi m-am mai gandit o data: am deveni la fel de cruzi ca si ei - cred ca o pedeapsa mai grea ar fi ca ceilalti sa ii evite, sa ii marginalizeze...

      Ștergere
  2. În ce zona se practica Jurjeul cu preponderenta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oficial, e interzis obiceiul barbar numit jujeu sau "invartirea cainilor" dar daca s-a intamplat in anul 2012 (Bulgaria) poate cineva garanta ca nu se mai intampla? Poate nu se afla... Obiceiul exista, candva, si in Ro (nu stiu zonele). Azi, poate ca se tem sa mai chinuie animalele oricand, oriunde, mai ales ca s-a infiintat si "politia animalelor" - nu stiu daca sunt organizate sectii in toate localitatile.
      Altfel, jujeul - cilindrul de lemn agatat cu lant de zgarda cainilor ciobanesti (in special) - e reglementat prin legea vanatorii, daca nu ma insel.

      Ștergere

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.