7 mar. 2016

Caine pierdut – ce trebuie sa faci cand pierzi cainele

Se pierd o multime de caini, mai ales in perioadele de imperechere, cand masculii parca-si pierd mintile si aproape ca nu mai asculta comenzile prietenilor lor bipezi, luand-o la goana dupa orice catelusa care-si tine coada ridicata.

Multe cateluse au fost sterilizate dar nu toate operatiile au fost reusite si cainii le simt mirosul si dau navala. Cand catelusa e cu stapanul, e bine, proprietarul masculului are o sansa sa-si gaseasca prietenul blanos, dar daca e o catelusa comunitara sansele se micsoreaza.

Ma doare sufletul cand tot citesc anunturi despre caini pierduti... Atunci cand la catelusa noastra alearga cate un caine avem grija sa ne uitam dupa stapanul cainelui lasat liber. Fie-va mila de ceilalti stapani de caini si daca aveti o catelusa in calduri incercati sa gasiti stapanul cainelui care vine sageata la ea – daca plecati in viteza e posibil sa se rataceasca acel caine care, probabil, a venit de la o distanta apreciabila si posibil sa fi fost pierdut din vedere de stapanul sau. De ce nu-l tine in lesa? Aceasta e o alta discutie si, pe langa dispozitiile legii, sunt multe motive pentru care trebuie plimbati cainii in lesa.

Daca, totusi, ai ghinionul ca patrupedul sa se rataceasca – fie ca nu-l tii in lesa, fie ca fuge din curte, trebuie sa iei urgent masuri pentru a-l gasi, pana sa ajunga sa se departeze prea mult. De regula, cei mai multi gasesc drumul spre curtea de unde au fugit dar numai daca sunt si plimbati prin zona de resedinta, daca ei cunosc bine aceasta zona. Desigur, pot reveni acasa si cei care nu-s plimbati des, dar sansele sunt mai mici, pentru ca blanosul nu e obisnuit cu „mirosurile zonei”.

Specialistii afirma ca sansele de a gasi cainele sunt in primele 12 ore, dar au fost gasiti caini si dupa cateva zile, luni si chiar dupa cativa ani.

Ce ar trebui sa faci:
1. Daca fuge din curte intreaba intai membrii familiei cand si unde l-au vazut ultima data, apoi intreaba vecinii inainte de a porni in cautare.
2. Cainii mai fricosi sau speriati, in special, se pot ascunde in locuri neobisnuite, asa ca ar trebui sa-i cauti chiar si pe sub masini pe cei de talie mica, in spatiile inguste, printre tufe dese dar chiar si in scarile de bloc – ingroziti ca s-au ratacit ei s-ar putea strecura pe orice usa gasita deschisa si care le pare cunoscuta. Sa ai cu tine o lanterna, sa poti vedea in locurile stramte si intunecoase.
3. In timp ce esti in cautarea lui striga-l pe nume, tare – daca regula e sa folosesti un nume de alint atunci foloseste acest nume (il strigi asa cum e el obisnuit sa te auda).
4. Ia cu tine mancarea lui preferata sau ceva carne cruda si striga-l asa cum il chemi, de obicei, la masa. Daca are o jucarie care „piuie” ia-o cu tine si fa-o sa „sune”.
5. Daca nu-l gasesti in primele ore insista seara, cand zona e cufundata in liniste si sunetul vocii tale are sanse mari sa ajunga la urechile cainelui. Dimineata de vreme e la fel de indicat sa pornesti in cautare strigandu-l. Dimineata si seara sunt (si) „ore de masa” pentru catel. Sa fii atent si la latraturi, pentru ca s-ar putea sa fie cainele tau.
6. Priveste cu atentie si tufele, poate vezi blana de-a lui agatata in crengute (daca nu e dintre cei cu par scurt); cauta „urmele pe pamant”, daca e un teren care permite aceasta.
7. Lasa un tricou purtat in zona unde erai cand l-ai pierdut. Poti sa rupi bucati dintr-un obiect de imbracaminte pe care inca nu l-ai spalat si iti poarta mirosul si sa legi bucati prin tufe, de exemplu, „marcand” traseul cainelui spre casa.– e posibil sa simta si sa apara. In acel loc unde erai cand l-ai pierdut lasa si un vas cu apa, in caz ca revine – nu lasa mancare pentru ca s-ar putea sa vina si alti caini si s-ar putea sa il alunge pe al tau daca apare si el in acelasi timp. Cautarea poate fi facuta de unii pe jos si de ceilalti cu masina, cu geamul coborat, strigandu-l – acoperind o zona mai mare. Cainii pot ajunge repede departe de zona de confort atunci cand pornesc dezorientati in cautarea stapanului, ghidandu-se dupa fel si fel de mirosuri care li se par cunoscute, si multe sunt aduse de vant, dezorientand cainele. Imprastiati continutul sacului de la aspirator - acolo trebuie sa fie destul păr de-al cainelui si, deci, mirosul lui.
8. Extinde cautarea si pana la 10-15 km, daca nu il gasesti din prima zi. Cainele se departeaza, in general, cam 1-2 km, dar daca nu il gasesti pe aceasta raza trebuie sa cauti la distante mai mari – cu cat trece mai mult timp cu atat mai mare va fi distanta pe care ar trebui sa cauti.
9. Cere ajutor si prietenilor sau vecinilor care cunosc cainele si la a caror voce si miros cainele ar reactiona. Cere ajutor in cautare celor care au caini care se joaca, in general, cu prietenul tau blanos si fiecare va cauta in alta directie.
10. Lipeste afise cu fotografia cainelui (dar si o descrie succinta, numele la care raspunde, zona in care a disparut plus macar un numar de telefon de contact) pe o raza de un km sau doi; anunta-i pierderea in ziarul local sau pe siteurile de gen, pe paginile grupurilor formate pe siteuri de socializare si care au ca tema „caini pierduti / gasiti". Lasa afise si pe la cabinetele veterinare, la adaposturi. Daca postezi pe siteuri de socializare ai grija sa setezi anuntul ca „public”, sa poata fi vazut si distribuit de cat mai multe persoane. Anuntarea unei recompense pentru gasirea cainelui e o idee buna – sunt gasti de pustani care aduna cainii care par rataciti si ori cauta sa ii dea inapoi pentru recompensa ori vor cauta sa-l vanda, de regula pe mai nimic, dar cand e vorba despre recompensa acesti pustani fara capatai se toarna intre ei.
11. Cauta la adaposturile locale dar si pe siteurile cu anunturi pe tema si in ziarele locale.
12. Noaptea sa nu pleci singur in cautarea cainelui si sa ai cu tine un telefon mobil, o lanterna, lesa (si zgarda). Sa nu mergi singur sa te intalnesti cu cei care te suna sa iti spuna ca au gasit cainele – cere persoanei care afirma ca are cainele sa-l descrie si intreaba despre ceva ce nu ai scris in anunt.

Atunci cand cainele fuge de langa tine e bine sa ramai in locul unde erai cand a plecat – el va reveni si pentru ca nu te gaseste va pleca in cautarea ta. Poate se intoarce singur acasa, dar nu risca daca stii ca nu se descurca singur. Cheama pe cineva care sa plece sa-l caute.
Nu renunta la cautare daca nu-l gasesti intr-o zi sau doua – cainii rezista destul de bine departe de casa. Verifica regulat la adaposturile din zona, in special.

Cand plimbi cainele fara lesa ai macar grija sa nu-l pierzi din ochi – daca discuti cu vecinii sau la telefon e posibil sa n-ai idee de directia in care a plecat cainele. Ideal este sa plimbi cainele in lesa sau dreseaza-l sa nu se ia dupa alti caini, dreseaza-l sa vina singur acasa – ceea ce nu e deloc indicat., pentru ca nu se stie ce se poate intampla. La finalul plimbarii, in drum spre casa, spune-i clar: „Hai acasa!” sau ceva de genul pentru a-l obisnui ca „hai acasa” e „comanda” de a ajunge la locul lui caldut  – cine il gaseste si il pune in lesa ar putea fi condus acasa de caine spunandu-i variante ale lui „hai acasa” (asa am dus acasa doi caini pe care i-am gasit).
Crezi ca daca mergi in padure sau in zone izolate e indicat sa lasi cainele liber si sa nu-l supraveghezi ca pe copii = sa nu-l pierzi din ochi? Gandeste-te de doua ori: cainele s-ar putea speria din orice (fiind si intr-o zona necunoscuta) si ar putea s-o ia la goana. Sau, poate, vede ceva care-i starneste interesul si pleaca intr-o aventura care-i poate fi fatala.

Daca va iubiti cainele veti avea grija sa il plimbati in lesa si sa il lasati liber numai in locurile ingradite, unde nu exista nesansa sa „evadeze”, iar daca il tineti in curte veti avea grija sa fie tinut cumva izolat de zona portii pentru a nu se strecura cand vin musafiri, cand iesiti sau intrati cu masina etc. si veti avea grija sa verificati gardul, sa nu sape cainele pe sub el si sa iasa – cei din rasa Beagle, de exemplu, sunt experti in evadarea pe sub gard, iar cainii precum ciobanescul german, boxerii s.a. sar cu succes si garduri inalte de doi metri.

Cea mai buna solutie de a gasi repede cainele, in caz ca se pierde, este sa il duceti la veterinar sa-i introduca microcip-ul de identificare, dar nu ezitati sa ii agatati de zgarda un medalion cu numele si un numar de telefon de contact – sa va gaseasca cei care, eventual, il gasesc si nu stiu ca se pot adresa oricarui cabinet veterinar pentru a fi verificat daca are microcip. La cainii cu blana foarte lunga si deasa exista nesansa ca microcipul sa nu poata fi citit, asa ca o zgarda sau un medalion cu datele voastre de contact sunt utile. Sub nicio scuza sa nu lasati cainele liber si cu botnita! Risca sa moara de foame sau sa fie batut de cainii comunitari fara a se putea apara.

Aveti grija de cainii vostri! 


Va puteti inspira si din modul in care se cauta pisicile: